Skip links

Dutch Clouds

Ik ben verzot op de wolkenluchten van de schilder van Ruisdael (Haarlem 1628-1682)…De mooiste dagen zijn, wat mij betreft, die waarop de wolken als schepen langs een helderblauwe lucht bewegen. Alle kleuren wit en grijs komen voorbij, elke wolk met een unieke vorm.

Tijdens een van m’n wandelingen wist ik ineens hoe ik deze wolkenluchten in porselein kon ‘vangen’. Een tijd van proefgietingen, kleurproeven en stookproeven volgde. Met als uiteindelijk resultaat het werk ‘Dutch Clouds’. De schaaltjes zijn te fragiel voor dagelijks gebruik, hoewel ze erg sterk zijn (porselein) lijken ze kwetsbaar omdat ze zo dun zijn. Ze zijn prachtig om aan de muur te hangen, met z’n drieën in verschillende vormen en kleuren of in combinatie met de borden die je misschien al hebt verzameld (of geërfd van je tante, zoals de Makkumer borden die ik van mijn tante Jeanne erfde). Elke Dutch Cloud is voorzien van een haakje aan de achterkant zodat je ze makkelijk kunt ophangen.

Gegoten Bone China porselein. Deze porseleinsoort wordt transparant als hij hoog gestookt wordt (1260 C). Doordat de buitenrandjes van de schaaltjes heel dun zijn hebben de witte schaaltjes transparante randjes. Kun je zien als je ze tegen het licht houdt. De grijze schaaltjes zijn ingekleurd met speciale pigmenten (door en door), daardoor hebben die geen transparante randjes.

Elk schaaltje is uniek doordat ik ze met de hand giet en steeds nieuwe klei maak. Ik weeg de pigmenten niet precies af maar maak de kleuren op het oog.

Afmeting op het breedste punt: ongeveer 22cm, 11cm, 9cm, 7,5cm